Nieuws

Vrijdag 26 oktober 2018

De prebiotische effecten van champignons

Een dagelijkse portie champignons verbetert de kwaliteit van het microbioom en het metabolisme. De oplosbare vezels en mannitol zorgen voor een toename van gezonde bacteriëngroepen, geeft dit onderzoek met muizen aan. 

In China en andere Aziatische landen worden paddenstoelen al eeuwen gewaardeerd om hun nutritionele en medicinale eigenschappen. De ‘gewone’ witte champignons (agaricus bisporus) bevatten bijvoorbeeld bètaglucanen (oplosbare vezels), mannitol (een suikeralcohol), ergothioneine (een aminozuur), vitamine D2, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, koper en selenium. 


In een onderzoek van de Pennsylvania State University bleek dat een dagelijkse portie van deze witte champignons bij muizen tot een verbeterd microbioom en metabolisme leidde. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Functional Foods. 

Muizen met en zonder microbioom

In dit onderzoek werden twee groepen muizen een dagelijkse portie champignons gevoerd (voor mensen zou een vergelijkbare dagelijkse portie ongeveer 85 gram champignons zijn). Een groep muizen had een normale darmflora (NDF), terwijl de andere groep een steriele darm (zonder flora) had. 


Toename van korteketenvetzuren 

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat een dagelijkse portie champignons tot diverse veranderingen leidde in het microbioom bij de NDF-muizen (en niet bij de muizen met een steriele darm):  


Zo werd in het microbioom van de NDF-muizen een toename gezien van prevotella, een bacterie die via fermentatie van mannitol (een suikeralcohol in de champignon) de korteketenvetzuren propionaat en succinaat produceert. 

Uit eerder onderzoek is gebleken dat propionaat en succinaat – via de darm-hersenas - de expressie van genen stimuleren die de gluconeogenese in de darm verhogen. Dit leidt tot een verminderde glucoseproductie in de lever, stabielere bloedsuikerspiegel en verbeterd verzadigingsgevoel. Dit kan het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen.

Verder nam eveneens de hoeveelheid lactobacillen in de darmflora toe. Van deze melkzuurbacteriën is eerder aangetoond dat dit de aantallen antioxidatieve moleculen in de darm vermeerdert.

Ook bleek dat de bacteriestammen van NDF-muizen genen bevatten die van belang zijn voor de stofwisseling van purine, pyrimidine, aminozuren en koolhydraten, en de afbraak van glycanen (polysachariden). 


De onderzoekers zeggen tot slot dat dit muizenonderzoek niet direct kan voorspellen wat het effect van champignons op de darmflora en de bloedsuikerspiegel van mensen zal zijn. [1] Zij concluderen echter wel dat de uitkomsten suggereren dat dagelijks champignons eten een simpele manier kan zijn om de kwaliteit van het microbioom en het metabolisme te verbeteren. 

 

Bronnen

[1] YuanTian, Robert G.Nichols, Pratiti Roy, Wei Gui, Philip B. Smith, Jingtao ZhangaYangding, Lin, Veronika Weaver, Jingwei Cai, Andrew D. Patterson, Margherita T.Cantorna, Prebiotic effects of white button mushroom (Agaricus bisporus) feeding on succinate and intestinal gluconeogenesis in C57BL/6 mice, Journal of Functional Foods, volume 45, june 2018, https://doi.org/10.1016/j.jff.2018.04.008 

[2] https://www.nutraingredients.com/Article/2018/08/20/Mushrooms-may-exert-prebiotic-diabetic-risk-lowering-effect-suggests-study